به گزارش خبرگزاری مهر، «فؤاد حسین»، وزیر امور خارجه عراق، در گفتگو با الغد، درباره حملات ترکیه به خاک عراق تأکید کرد: هیچ توافقی میان بغداد و آنکارا وجود ندارد که به ارتش ترکیه اجازه انجام عملیات نظامی در خاک عراق بدهد و آنچه در سال ۱۹۸۴ میان دو کشور امضا شده فقط برای یک سال اعتبار داشته است. طبق آن توافق نیروهای ترکیه حق ورود به اراضی عراق در عمق ۵ کیلومتری را داشتند آنهم به شرط اینکه دولت عراق چراغ سبز به آنها بدهد و ظرف ۷۲ ساعت خارج شوند.
وزیر خارجه عراق گفت: ترکها به قانون بین المللی و منشور سازمان ملل درباره حق دفاع از خود استناد می کنند اما در این صورت هم باید به شورای امنیت مراجعه شود.
وی افزود که تحرک نظامی ترکیه در خاک عراق بدون موافقت بغداد غیر قابل قبول است.
وزیر خارجه عراق همچنین درباره تحرکات دیپلماتیک عراق اعلام کرد: ثبات در منطقه مهم است. نیاز به امنیت جمعی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه عراق برای اولین بار در نشست شورای همکاری خلیج فارس شرکت کرده است؛ روابط بغداد با این کشورها با خوب توصیف کرد و از نقشی که عراق میان این کشورها و ایران دارد، هم سخن گفت.
وزیر خارجه عراق با اشاره به اینکه دیپلماسی عراق موفق بوده است درباره نشست های میان ایران و عربستان هم تاکید کرد که این نشست ها با ابتکار عراق رخ داده است و دور پنجم آن تمام شده است و طی نشست اخیر ایده برگزاری نشست از محرمانه به علنی مطرح شده است و اینکه نشست در سطح وزیران خارجه باشد.
فواد حسین از پیشرفت ملموس در روابط ایران و عربستان خبر داد.
درباره امکان نامزدی برای ریاست جمهوری عراق هم گفت: من نامزد ریاست جمهوری بودم و هم اکنون رایزنی میان احزاب کُرد در زمینه انتخاب رئیس جمهور در جریان است. دو حزب نامزد خود را دارند. این به توافق میان دو حزب کُرد مربوط می شود. موضوع تشکیل دولت عراق هم با پیچیدگی زیادی همراه است.
وی در ادامه در موضع گیری خصمانه علیه ایران ادعا کرد: تهران حرفهای جدیدی از بغداد میشنود که پیش از این وجود نداشت. به ایرانیها گفتیم که ما نیازمند همکاری مشترک هستیم و به دخالت ایران نیازی نداریم. روابط با ایران از «مرحله سکوت» به «مرحله صراحت» رسیده است.
فؤاد حسین در ادامه مدعی دخالت ایران در امور عراق چه سیاسی و چه غیر سیاسی شد و گفت: « گفتگو و مناقشه با طرف ایرانی را به شکل دیگری آغاز کردهایم، سیاست خارجی عراق، امروز، سیاست وابسته به کشور دیگری نیست. ما همچنین تاکید کردیم که سیاست خارجی عراق بر اساس تامین منافع این کشور است. با دوستانمان گفتگو میکنیم اما با دشمنانمان، با ابزارهای دیگری غیر از خشونت مقابله میکنیم
وی افزود: ما به تهران گفتیم که دارای مشترکات دینی، تجاری، اقتصادی و ... هستیم و نیاز به همکاری مشترک داریم نه دخالت از جانب ایران. ما به یک ائتلاف نیاز داریم. دخالت در امور عراق، قابل قبول نیست. طرف ایرانی باید این مسئله را درک کند. ما با یکدیگر دوست و همسایه باقی خواهیم ماند و با یکدیگر کار میکنیم اما مسئله دخالتهای ایران، غیر قابل قبول است.
وی درباره مسئله کمآبی در عراق گفت: این مسئله حساس و خطرناک شده است و به همین دلیل است که همه دولت ها شروع به طرح سوال در مورد چگونگی مقابله با این چالشها کردند.
وزیر خارجه عراق، افزود: دولت عراق برای مقابله با بیابان زایی و مدیریت آب اقداماتی را انجام داده است اما این موضوع در سطح داخلی قابل حل نیست و نیازمند اقدام مشترک با کشورهای همسایه و قدرتهای منطقهای است. از نخستین گامهای اتخاذی عراقف میزبانی از معاون رئیس جمهور و مسئول محیط زیست ایران بود که طی آن جلسهای در مورد مدیریت آب به ویژه رودخانههایی که از ایران سرچشمه میگیرند، بحث و تبادل نظر شد.
وی با اشاره به اینکه با همتای ایرانی خود گفتگو کرده و پیشنهاد داده است که این مذاکرات با کشورهای همسایه برای بحث در مورد مسائل زیستمحیطی و نه فقط مسائل امنیتی و سیاسی گسترش یابد، افزود: ما برنامهای برای دعوت از کشورهای همسایه داریم.. ترکیه، کویت، اردن و سوریه، اگر شرایط سیاسی اجازه دهد، برای بحث در مورد مسائل محیط زیست و مدیریت آب نشست ترتیب میدهیم.
وی با تاکید بر اینکه هرگونه اقدام یکجانبه از سوی عراق مشکلی را حل نمیکند، با اشاره به ترکیه و ایران، تصریح کرد: مشکل مشترک است اما ما با این دو کشور مشکل داریم.
وزیر خارجه عراق با اشاره به اینکه احداث سدهای ترکیه اتفاق جدیدی نیست، بلکه به دهههای گذشته برمی گردد، ادامه داد: ترکها با ما صحبت میکردند و میگفتند آبی که به سمت شما می آید به دریا می ریزد، چرا آب را مدیریت نمی کنید؟
وی افزود: ما مسئله سدسازی و مدیریت آب را داریم، اما مشکلات داخلی داریم، این یک واقعیت است، نباید همه مشکلات به ویژه آب را به گردن دیگران بیندازیم.
وی ادعا کرد: در اینجا مشکلاتی هم با دیگران وجود دارد مثل تغییر مسیر آب رودخانهها در ایران. این مشکل است، بحث بر سر موضوع جلوگیری از آب یا کاهش آب نیست، بلکه تغییر مسیر است. باید صریح در این خصوص با ایران گفتگو شود و ما آن را عملا آغاز کردیم.
فواد حسین افزود: رودخانههای اصلی عراق عمدتاً از ترکیه و برخی از آنها از ایران سرچشمه میگیرند، بنابراین باید در چارچوب منطقهای گفتگو کنیم و این مسائل فقط به صورت مشترک قابل رسیدگی است. با توجه به اینکه موضوع خشکسالی عمومیت دارد و در ایران، ترکیه و عراق وجود دارد، نمی توان با اقدامات دیگری به این موضوع رسیدگی کرد، بنابراین باید با هم همکاری کنیم.
نظر شما